Det är lätt att bli överväldigad över allt som ska göras när man precis mist en närstående eller familjemedlem. Man har fullt upp med att ta in beskedet och det känns som om hela världen ramlat ihop. Tänk, om någon utomstående bara kunde komma och ta hand om allt, säga vad man ska göra och hur man kan planera begravningen – så man slipper tänka. Det är här som vi på Västerås Begravningsbyrå kan hjälpa dig. När du kontaktar oss är vi denna utomstående hand som tar hand om allt och tar dig och familjen igenom hela processen, på bästa sätt. Du kommer att träffa samma person från början till slut och vi är med dig tills allt är klart, precis så mycket eller lite du vill.  

Vad börjar man?

Förutom att berätta om dödsfallet för de som behöver veta bör du snarast kontakta en begravningsbyrå. Tänk på att man har 30 dagar på sig att ordna med jordbegravning eller kremation efter dödsdagen.

När du kontaktar oss på Västkustens Begravningsbyrå ber vi dig att tänka på följande, redan innan du kommer till vårt första möte:

  • Hur ska själva begravningen gå till? Fanns något önskemål hos den avlidne nedskrivet i ett ’Min Sista Önskan’-dokument eller liknande?
  • Ska vi ordna med en kyrklig eller borgerlig begravning? Tillhörde den avlidne något trossamfund eller Svenska Kyrkan? 
  • Begravningen behöver inte nödvändigtvis ske inomhus. Hos oss tänker vi utanför boxen och är inte främmande för idéer och lite mer personliga lösningar. Ibland kan man föredra en ceremoni vid en plats som betydde mycket för den avlidne, en sjö, vid havet eller liknande. Tänk på att det ibland kan behövas tillstånd från markägare. 
  • När vi ses första gången ber vi dig också att ta med den avlidnes personnummer och även din egen legitimation.

Viktiga saker att tänka på när du planerar en begravning

Inför själva begravningen

När du bestämt var och när begravningen ska ske, kommer vi till annat som måste ordnas. På Västkustens Begravningsbyrå har vi duktiga medarbetare och erfarna samarbetspartners i vårt nätverk, vilket gör att vi kan hjälpa dig med allt du behöver.

Vad gäller valet av kista och urna kan vi erbjuda dig ett stort utbud. Vi jobbar med kistleverantören Fredahl Rydéns som är ett miljöcertifierat familjeföretag med över 200 års erfarenhet. Du kan själv bestämma design, färg och utseende på både kistor och urnor och det känns bra att veta att de gör allt för att värna om miljön på olika sätt i produktionen. Tänk på att du måste ordna med en kista även om den avlidne ska kremeras. 

Blommor är förstås en viktig del av begravningsceremonin. Hos oss hjälper vi dig att göra akten personlig genom val av blommor, färgkomposition på kistdekorationen, sorgebuketterna och handbuketterna. Vi kan också ge förslag till text på banden för kransarna och buketterna intill kistan om du vill. Vår duktiga samarbetspartner Magasin 7 kan det här med blommor och hjälper dig med idéer. 

När själva begravningsplaneringen är klar kan vi ta fram programkort till gästerna, med foton och programordning för musiken och talen. Ett fint programkort blir ett uppskattat minne för alla närvarande.

På programkortet kan du också informera om minnesstunden efteråt. Det brukar kännas bra att få samlas, minnas och ge den avlidne ett värdigt avsked under mer avslappnande former. Genom vår samarbetspartner, cateringföretaget Fredag Hela Veckan behöver du inte tänka på maten.

När begravningen är över

Man andas ofta lite lättare när begravningen är avslutad. Man klarade det, trots allt – och man kan nu gå vidare i sorgearbetet, på ett annat sätt. Det finns dock fortfarande en hel del viktiga saker att ordna.

Det mesta gäller juridiska dokument angående dödsboet, som arvskifte och bouppteckning. Det är något många bävar inför men bouppteckning måste faktiskt göras inom tre månader från dödsfallet. Men var lugn, vi hjälper dig! Vi jobbar tätt med Juristgruppen Väst som tar hand om allt juridiskt som behöver ordnas med efter begravningen.

Du måste också ta hand om den avlidnes bostad, avsluta postutdelningen och dessutom kontakta Skatteverket. 

Varmt välkommen att höra av dig till oss på Västkustens Begravningsbyrå. Vi lovar att hålla vi dig informerad och ta hand om det praktiska från början till slut, så att du, din familj och andra närstående kan ägna er åt sorgearbetet. 

FAQ

Hur snart efter dödsfallet måste man ordna med begravning?

Man måste ordna med begravning trettio dagar efter dödsfallet och när du kontaktar oss på Västkustens Begravningsbyrå hjälper vi dig att ta hand om allt det praktiska både före, under och efter en begravning så att du får mer tid att ta hand om din egen sorg.

Hur planerar man för en begravning som ska hållas utomhus?

När man vänder dig till oss på Västkustens Begravningsbyrå kan vi hjälpa dig med att planera för en kyrklig eller borgerlig begravning utomhus, till exempel på en plats som betydde mycket för den avlidne.

Behöver man köpa en kista om den avlidne ska kremeras eller räcker det med en urna?

Man måste skaffa en kista även om den avlidne ska kremeras och hos Västkustens Begravningsbyrå får du hjälp med att skaffa både kista och urna från vår erfarna samarbetspartner Fredahl Rydéns som har ett stort utbud av miljöanpassade kistor och urnor av hög kvalitet.