Att tänka på som gäst på begravning

Att vara med och närvara på en begravningsceremoni är något som uppskattas trots att man inte är närmsta anhörig. Du är, som alla andra i sällskapet, en pusselbit i den avlidnes liv och det är också viktigt för dig som till exempel är en kollega, att ta ditt farväl.

Det finns några osynliga regler som man kan tänka på innan man deltar på en begravning, och vi har valt att lista upp några av de saker som många funderar över.

Om du har fler funderingar så är vi bara ett samtal bort. Kom ihåg, känner du dig osäker så kom bara som du är.

Det är viktigast.

 

Kläder

Idag finns det inte något uttalade krav på klädsel för en begravning, men många klär oftast upp sig för att hedra den människan som har dött. Männen kommer oftast i mörk kostym och de närmsta manliga familjemedlemmarna klär sig även i en vit slips. Kvinnornas klädsel är väldigt fri, allt från mörk kostym till klänning eller kjol. I vissa fall nämns klädseln i dödsannonsen, och idag vill många att man ska anpassa sig efter den avlidnes önskemål eller kanske till och med årstiden.

Ceremonin

Närmsta anhöriga brukar komma ca mellan trettio till tjugo minuter innan begravningen börjar. Om du inte är en nära anhörig så räcker det att anlända tio minuter innan ceremonin börjar. Du kommer tas emot av en begravningsrådgivare som hjälper dig till din plats. När det är dags för avsked så kommer begravningsrådgivare även då komma fram till dig när det är din tur. Man tar med sig sin handbukett (exempelvis en röd ros) och lägger den framme på kistan eller bredvid urnan. Ett avsked kan ske på många olika sätt, antingen att man defilerar runt kistan eller att man ställer sig bredvid. Väl framme vid den avlidne så lägger man ner sig blomma, bocka/niger eller säger ett par korta, väl utvalda ord. Man får självklart även bara stå helt tyst och omsluta sin sorg. Försök inte ta mer plats än vad den närmsta familjen gjorde under avskedet, då situationen kan bli olustig för dem efteråt.

Barn på begravning

Vi ser gärna att barn medverkar under en begravningsceremoni. Barnen är oftast dem som hanterar sorgen bäst och det är viktigt att de får vara med så att de förstår varför de vuxna är ledsna. Man gör inte barnet något gott genom att dölja en förlust eller inte prata om döden. De förstår allt och om man inte delar sorgen med dem så står de ensamma med många, många frågor.

Dock så vill vi belysa om du är en sörjande förälder eller vårdnadshavare, att det kan vara bra om du har med dig någon som kan hjälpa dig med barnen under ceremonin. Det är viktig att du får din tid att sörja under begravningen.