Kan man spela en poplåt på en begravning? Eller måste det alltid vara psalmer och högtidlig kyrkomusik? Det är många frågor som dyker upp när man väljer musik till en begravningsceremoni. Man vill ha sånger som skapar ett värdigt avsked och samtidigt ska det gärna passa till den avlidnes egen musiksmak. Men vad är egentligen tillåtet – eller inte? Det är mycket att ta hänsyn till och tänka på – men du kan alltid prata med oss på Västkustens Begravningsbyrå för råd och tips.

Vilken slags begravning handlar det om?

I en kyrklig begravning förhåller man sig till kyrkans egen begravningsordning. Traditionellt börjar och avslutar man med orgelmusik och sedan kan man välja två till tre psalmer. Man kan föreslå övrig musik själv. Prästen, kantorn eller musikern involveras och tar det slutliga beslutet men stor hänsyn tas alltid till den avlidnes eller familjens önskan. Man kan ha levande musik, solister eller körer – allt beroende på lokalens storlek och möjligheter. Inom Svenska Kyrkan får man dock inte spela streamad musik från till exempel Spotify för begravningen skulle då räknas som en offentlig tillställning. Däremot går det bra med musik från en CD, iTunes eller liknande.

På en borgerlig begravning har man större frihet att välja musik och även använda Spotify-listor eftersom begravningen i detta fall räknas som slutet sällskap. Eftersom man själv avgör hur ceremonin ska gå till och vilken lokal som ska användas – inomhus eller utomhus – kan man bestämma sånger och musikutövare på ett annat sätt. Medan man automatiskt får en organist eller pianospelare inom Svenska Kyrkan får man i stället själv organisera detta på en borgerlig begravning. Kanske ni känner en musiker eller någon som kan läsa dikter? Här på Västkustens Begravningsbyrå hjälper vi gärna till med råd och idéer. Musik är personligt och vare sig man väljer klassisk musik, psalmer, jazz- eller rocklåtar är det viktigaste att det känns rätt.

Vilken musiksmak hade den avlidne?

Men vilken typ av begravning man än väljer återstår frågan om vad som passar. Vi har alla olika musiksmak i livet och vad vi gillar säger en hel del om hur vi är som människor. Kanske den avlidne själv var musiker eller hade ett favoritband? För en fotbollsintresserad person kanske lagets egen låt skulle passa bra och skapa ett fint minne. Och vem vet, om mormor älskade säckpipor kanske det skulle gå att ordna dit en kiltbeklädd säckpipsblåsare? Som sagt, var inte rädd att göra ceremonin personlig. Det kan underlätta för alla närvarande och om det känns rätt är det sällan fel.

Många tycker begravningar är ett nödvändigt ont – något man vill vara med på, men inte direkt ser fram emot. Därför är det viktigt att också ta hänsyn till den stämning man skapar för de efterlevande och begravningsgästerna. Om man lämnar lokalen i en ljus och värdig stämning när man har tagit ett fint avsked och till rätt musik känns det lättare att gå vidare i sorgearbetet.

Sånger som passar till ett värdigt avsked

Min Sista Önskan

De flesta av oss har nog någon gång tänkt tanken: ”Den där låten är så fin – den skulle jag vilja ha på min begravning!” Eller tänk om man skulle välja en överraskande, glad låt på slutet för att locka fram ett skratt hos ens efterlevande och på det sättet få dem att lämna alla dystra tankar bakom sig? Men ofta stannar det vid en tanke.

Hos oss på Västkustens Begravningsbyrå kan du fylla i ett dokument där du skriver ner precis hur du skulle vilja utforma begravningen när den stunden kommer. För somliga kanske det känns lite som att utmana ödet och man vill helst slå bort tanken på ens egen bortgång. Men har du tänkt på att genom att skriva ner några önskemål gör du det mycket lättare för dina närstående? Läs mer om ”Min Sista Önskan”-dokumentet på vår hemsida.

Prata med oss – vi lyssnar!

Det är många funderingar och ingen fråga är för konstig eller dum. Du kan alltid höra av dig till oss på Västkustens Begravningsbyrå för att bolla idéer om vilka sånger ni ska välja när ni tar avsked av en vän eller närstående. Om du föredrar att vi kommer hem till dig och pratar igenom allt går även detta att ordna.

FAQ