Du står där och tittar in i din garderob. Vad ska du ha på dig på begravningen? Du kände inte den avlidne väl men vill ändå visa respekt och passa in, ihop med alla andra gäster. Måste du gå och köpa något svart eller skulle din marinblåa kavaj och kjol duga? Helst skulle du vilja gå dit i din favoritklänning men – den är kanske lite för blommig och färgglad? 

Spelar kläderna någon roll?

Man kan förstås ha olika synpunkter på hur en begravning ska vara och vilken typ av kläder som passar. Traditionellt har svarta kläder varit det vedertagna, för att markera sorgen och allvaret i stunden. För män betyder detta oftast svart eller mörk kostym och är man en nära manlig släkting, kan man även ha en vit slips. Det är lite enklare för kvinnor för de kan bära både kjol, klänning eller byxor – i i en mörk kulör. Svart klädsel har dock kommit att tappa lite av den symboliska anknytningen till sorg eftersom svart ofta bärs till vardags numera. Man behöver inte nödvändigtvis vara i sorg för att man bär svarta kläder.

Andra klädval har blivit allt vanligare på begravningar och ibland gör man även en sak av att bära en viss färg på kläderna eller följa något annat tema. Den avlidne kanske hade ett särskilt intresse eller engagerade sig för någonting? En person som älskade havet och båtar mer än någonting annat kan få en begravning med båtar i kistdekorationen och de anhöriga kanske önskar att alla ska komma klädda i blått. Har någon till exempel dött av bröstcancer kanske de närmaste väljer att klä sig i rosa och uppmana gästerna att göra detsamma. Finns liknande, speciella önskemål står detta oftast angivet i dödsannonsen – därför är det en god idé att läsa den noga innan man går. Står det ”Valfri klädsel” väljer man själv vad man vill ha på sig. Om dödsannonsen i stället avslutas med ”Ljus klädsel” eller ”Sorgklädsel undanbes” bör man avstå från mörk och svart klädsel.

 Do's and don'ts – att välja klädsel till en begravning

Vad skulle den avlidne ha velat?

En aspekt som kan avgöra klädvalet är hur väl man kände personen som har avlidit. Om det är en nära släkting eller nära vän vet man säkert inombords vad som passar och vad personen skulle ha tyckt.

Även den avlidnes ålder eller själva dödsorsaken kan spela roll. Det kanske inte känns rätt att gå till en begravning klädd i grälla och färgglada kläder om den avlidne dog hastigt och oväntat på grund av en olycka eller till exempel om en ung person plötsligt begått självmord. Här går sunt förnuft och magkänsla långt – samt de efterlevandes önskemål. Kom ihåg att man alltid kan fråga!

Det kan även finnas något skrivet där den avlidne talat om hur begravningen ska gå till och kanske rentav nämnt klädvalet. Till syvende och sist går man som gäst på en begravning för att ta avsked av den avlidne och visa respekt för honom eller henne. Men samtidigt vill man visa hänsyn till de närmast efterlevande och se till att man har kläder som inte upprör i onödan. Sorg är tungt att bära för alla och för de anhörigas skull vill man därför göra begravningsceremonin till ett ljust och vackert minne. 

Hör av dig till oss – vi lyssnar!

Står du fortfarande kvar och tittar in i garderoben ska du veta att du alltid kan höra av dig till oss på Västkustens Begravningsbyrå för att få råd och tips eller ställa frågor. Inga frågor är för konstiga – vi lyssnar på alla, både dig som anhörig som planerar en begravning och dig som begravningsgäst. Hos oss är samma person med dig från början till slut och tar hand om allt det praktiska och allt som känns jobbigt. Vi ger dig tid och utrymme att sörja men finns också till hands närhelst du behöver oss.

Visste du förresten att vi har ett dokument som heter ”Min Sista Önskan”? I det kan man kan skriva ner hur man vill ha det på ens egen begravning. Det kanske känns avlägset nu – men det underlättar enormt för alla efterlevande. 

FAQ

Hur vet man vilken klädsel man ska ha på en begravning?

Ofta står det i dödsannonsen om den avlidne eller de anhöriga vill att man ska bära en särskild typ av kläder. Om det står ”Valfri klädsel” kan man själv välja vad man vill ta på sig, både mörka kläder eller ljusare och färgglada. Om annonsen påbjuder ”Ljus klädsel” vill man specifikt undvika en mörk och sorglig stämning vid begravningsakten och då är ljusa kläder att föredra. Välkommen att kontakta oss på Västkustens Begravningsbyrå om du har frågor.

Är det oartigt att bära färgglad klädsel på en begravning?

Om inget specifikt angetts i dödsannonsen eller i ett ”Min Sista Önskan”-dokument är det upp till varje begravningsgäst att välja klädsel för begravningen. Man får känna efter vad själv man tror den avlidne skulle ha velat eller höra med de anhöriga om vad de föredrar och sedan ta ett beslut som känns rätt. Omständigheterna kring dödsfallet, åldern på den avlidne och andra aspekter som till exempel årstiden kan också avgöra.

Måste barn ha svarta kläder under begravningen?

Nej, om inget annat sagts kan barn oftast klä sig i sina finkläder och på så sätt hedra och visa respekt för den avlidne och de anhöriga. Föräldrar känner sina barn bäst och genom att prata igenom varför man går på en begravning skapar man en bra grund som gör att barnen känner sig inkluderade i sorgen och förstår vad som händer. Att välja klädsel blir då en del av detta.