Det är svårt att tänka klart när man precis fått ett dödsbesked. Man befinner sig ofta i en blandning av chocktillstånd och djup sorg. Trots det förväntas det att någon tar hand om allt som måste göras inför den kommande begravningen. Var lugn, du behöver faktiskt inte känna till allt som måste ordnas. Hos oss på Västkustens Begravningsbyrå tar vi dig i hand redan från vårt första möte och vi släpper den inte förrän gravsättningen har skett. Vi skräddarsyr begravningen utifrån den avlidnes och familjens önskningar och ser till att det praktiska blir gjort så att ni kan ägna er åt att sörja. Men det finns en del saker du måste göra själv först – nedan följer några råd som kan vara till hjälp. 

Tala om för alla som behöver veta

Du har säkert redan berättat för vänner och bekanta, det faller sig naturligt – man behöver någon att prata med när dödsfallet precis har inträffat. Men tänk också på att det finns andra som behöver informeras.

Hade den avlidne ett arbete? Arbetskamrater och kollegor? Hör man till en förening eller har något förtroendeuppdrag som blir påverkat av ens dödsfall måste berörda få veta.

Om det fanns hemtjänst, fotvård eller städhjälp bör de besöken ställas in med omedelbar verkan. Eventuella larm ska också stängas av och hjälpmedel som rollatorer och rullstolar måste lämnas tillbaka.

Den avlidnes hem

Det finns mycket man kan – och bör – göra när det gäller bostaden. Det mest akuta blir förstås att ta hand om eventuella husdjur därhemma. Hur ser det ut i kylskåp och skafferi? Släng gammal mat och ta hand om soporna så inget står och luktar.

Gör det svårt för tjuven genom att se till att det inte ser obebott ut. Ta bort synbar post och reklam innanför dörren eller i postlådan samt ta hand om vissnade blommor. Kanske du kan låta en del belysning vara tänd eller på timer? Man kan också lämna några trädgårdsredskap utanför. Kläder och andra tillhörigheter kan säkert vänta ett tag men sänk gärna värmen och stäng av allt som står på standby. Leta upp och ta hand om reservnycklar.

Checklista – vad du som anhörig behöver göra vid ett dödsfall

Bank, post och avtal

Om den avlidne var noga med brev, kvitton och räkningar kanske det mesta redan finns i pärmar, annars kan du samla ihop allt du hittar själv och lägga i en mapp. Det underlättar för den som ska ta hand om dödsboet senare.

ID-handlingar bör makuleras. Be banken avsluta eventuella autogiron för att förhindra onödiga utgifter för dödsboet, som telefon, tv, internet och el- och sophämtning. Även hemförsäkringar bör ses över.

Inför vårt första möte

Det är mycket att ta in, men vänta inte för länge med att kontakta en begravningsbyrå. Visste du att tiden från dödsfall till kremation eller jordbegravning är 30 dagar från och med dödsdagen? Om du väljer oss på Västkustens Begravningsbyrå tar vi som sagt hand om allt men – det finns några saker som är bra för oss att veta redan när du kommer till vårt första möte:

Hade den avlidne hade någon begravningsförsäkring eller kanske ett ’Min Sista Önskan’-dokument där det finns önskemål nedskrivna om hur begravningen ska gå till?

Skriv ner den avlidnes personnummer och ta med din egen legitimation när vi träffas. Vi behöver även få veta om den avlidne tillhörde Svenska Kyrkan eller något annat trossamfund. Ska vi planera för en borgerlig eller kyrklig begravning? Finns önskemål om jordbegravning eller kremation?

Tänk också på att man faktiskt kan hålla en borgerlig begravning hemma – eller utomhus. Om det är en offentlig plats behövs dock tillstånd från markägaren. Det kan vara vackert att vara vid en sjö eller på något annat ställe som betydde mycket för den avlidne. Hos oss tänker utanför boxen och gör allt för att det ska bli ett fint och värdigt avslut som stämmer överens med hur den avlidne ville ha det.

Hos Västkustens Begravningsbyrå möter ni dessutom samma person hela tiden – i planeringen, samt under och efter begravningen. När man befinner sig i sorg underlättar det att inte behöva möta nya människor hela tiden.

Välkommen att höra av dig till oss för ett första möte där vi kan prata igenom allt.

FAQ

Hur snabbt måste man ordna med en begravning när någon dött?

Tiden från dödsfall till kremation eller jordbegravning är 30 dagar från och med dödsdagen och på Västkustens Begravningsbyrå hjälper vi dig att ordna med allt som behöver göras inför begravningen, så vänta därför inte för länge med att kontakta oss.

Vad är det första man bör göra som anhörig när någon dött?

Förutom att berätta för övriga anhöriga rekommenderar vi på Västkustens Begravningsbyrå att du genast talar om för alla andra berörda parter i den avlidnes liv så att de kan omorganisera och planera för vikarier, samt ställa in vårdbesök och andra inplanerade aktiviteter som kan bidra till onödiga kostnader för dödsboet.

Vad händer med den avlidnes bostad?

Hos Västkustens Begravningsbyrå ger vi dig tips och råd om allt du behöver göra i den avlidnes bostad, som till exempel att ta hand om eventuella husdjur, se över el och värme, rensa kylskåpet, slänga sopor och ta bort synlig post och reklam i brevlådan eller innanför dörren.