Din närmaste vän har gått bort och de anhöriga har bett dig hålla ett begravningstal. Det känns svårt, men samtidigt fint att ha fått förtroendet att säga några ord till tröst, som en sista hälsning. Fast – vad säger man? Precis som de andra sörjande är du själv uppfylld av djup sorg och förtvivlan. Hur sammanfattar man en lång vänskap och de känslor som man har inom sig? Ska man vara formell och traditionell eller är det bättre att säga något mer personligt? Vågar man till exempel skämta om något lustigt minne som alla kan relatera till – eller passar det sig inte på en begravning? 

Vad säger man i ett begravningstal?

När vi träffas på vårt första möte kan du fråga oss om allt du har på hjärtat. Vi är med dig i hela processen och tar hand om allt praktiskt för att du i stället ska kunna ägna dig helt åt ditt sorgearbete. En sådan praktisk fråga kan handla om hur ett begravningstal bör se ut. Här är några tips som kan hjälpa dig:

 • Förbered dig noga 
  Skriv först ner det du vill få fram i punkter och fyll sedan ut varje punkt med lämpliga ord. Väg varje ord. Kom ihåg att ord lätt kan såra.
 • Talet ska vara en hyllning
  Kom ihåg att talet ska vara en hyllning till det liv som nyss ryckts bort. Dra inte upp tillkortakommanden och negativa erfarenheter – fokusera på det som var positivt och försök spegla de goda minnena din vän lämnat efter sig.
 • Låt dina ord komma från dig själv och ur ditt eget hjärta
  Det är viktigt att talet känns genuint, ärligt och naturligt. Ha gärna en stödlapp med punkter som du kan titta ner på ibland, men bäst är om du kan prata fritt och inte läsa innantill.  
 • Undvik att dra din egen livshistoria
  När man berättar om ens eget förhållande till den avlidne är det lätt att man börjar prata för mycket om sig själv. Du kan förstås berätta om hur ni möttes och var du befann dig i livet då men kom ihåg att talet ska handla om den avlidne. 
 • Kroppsspråk
  Det kan vara svårt att veta var man ska göra av händerna när man pratar inför publik, men undvik att stå med händerna i fickorna eller armarna i kors – det ger ett negativt och ointresserat intryck.

Hålla begravningstal – Den sista hälsningen

Hur långt ska talet vara?

 • Håll inte på för länge 
  Planera för 2-3 minuter. Kom ihåg att det inte är ett föredrag du ska hålla – det är några fina ord till tröst för de efterlevande och till minne av din vän.
 • Läs talet högt för dig själv
  Ett knep för att finslipa talet är att läsa det högt för sig själv och samtidigt kolla hur lång tid det tar. Då hör du själv vad som kanske behöver ändras. 
 • Ta gärna hjälp av någon annan
  Återkoppling eller konstruktiv kritik är alltid värdefullt. Läs talet och tänk på var du ska lägga pauserna och hur du använder rösten. Om du känner dig nervös, glöm inte att andas! Det är ingen inköpslista du ska läsa, lyssnarna måste få tid att reflektera och ta in vad du säger.

Får man skämta?

Försök att hålla en värdig men ändå vardaglig ton. Det är förstås ett sorgligt tillfälle, men bli inte alltför nedstämd i ditt tal – begravningar är tunga nog som de är. De flesta begravningsdeltagare sitter och kämpar med gråten och alla känslor som väller upp inombords. Att ta upp något litet dråpligt minne som lockar till skratt kan faktiskt skapa en välbehövlig ventil i den dystra situationen. Anspänningen släpper en aning. 

 

FAQ

Vad ska man säga som en sista hälsning i ett begravningstal?

Hos Västkustens Begravningsbyrå ger vi dig praktiska tips och råd så du kan hålla ett värdigt och fint begravningstal, för att skapa ett positivt och ljust minne av den avlidne, till tröst för de sörjande begravningsgästerna.

Hur länge bör ett begravningstal hålla på?

Kontakta oss på Västkustens Begravningsbyrå där vi hjälper dig med idéer om hur du begränsar längden på ditt begravningstal till cirka 2-3 minuter, vilket är att rekommendera.

Vad skriver man för text som en sista hälsning på banden till begravningsblommorna?

Hos Västkustens Begravningsbyrå jobbar vi tillsammans med våra florister på Magasin 7 blommor och inredning i Kungsbacka och de kan hjälpa dig med textförslag till begravningsblommor.