När man mister en närstående känns det ofta som om någon ryckt bort mattan under ens fötter. Vare sig det var en väntad bortgång eller en oförutsedd befinner man sig som sörjande i ett slags chocktillstånd. I början uppfyller detta ens hjärta och själ såpass mycket att det inte finns plats för mycket annat. Man orkar inte ta in någon information – allra minst ekonomiska kalkyler. Men ekonomin spelar en allt viktigare roll för de flesta och det är aldrig fel att ställa frågan: Vad kostar egentligen en begravning? På Västkustens Begravningsbyrå hjälper vi dig med detta och allt annat som ska organiseras. Vi är med dig hela vägen, även när det gäller plånboken.

Var börjar man?

Gör all det praktiska först – berätta för de som behöver veta, ta hand om kyl och frys, eventuella husdjur, posten och soporna, men vänta inte för länge med att kontakta en begravningsbyrå. På Västkustens Begravningsbyrå finns vi till hands redan från allra första början. Vi lotsar dig igenom allt som behöver tas itu med, så mycket – eller så lite – som du själv vill. 

Många känslor dyker upp när någon avlidit. Man kanske känner en viss skam över att ens behöva tänka på och diskutera kostnader. Man vill skapa en så fin och värdig begravning som möjligt och då känns det kanske krasst att prata pengar. Men det är viktigt att planera och se över vilka olika alternativ som finns innan man fattar beslut. På Västkustens Begravningsbyrå hjälper vi dig att få en skräddarsydd begravning för att den ska bli precis som den avlidne eller som ni efterlevande vill ha den – utan att prislappen kommer som en överraskning.

Ta reda på om det finns en begravningsförsäkring eller pengar avsatta som hjälper till att täcka kostnaderna – det kan vara till god hjälp.

För oss är inga frågor obekväma – vi reder ut vad en begravning kostar

Hur ska begravningen gå till?

För att kunna beräkna kostnaden behöver vi först känna till önskemålen. Hade den avlidne redan innan tänkt på hur begravningen skulle bli? Finns ett “Min Sista Önskan”-dokument någonstans? Det kan underlätta en hel del för de efterlevande om man vet vilken slags kista som önskas, musik, klädsel, vilken typ av minnesstund man vill ha och andra praktiska saker kring själva ceremonin. Det är naturligt att slå bort tanken på ens egen död medan man lever men faktum är att man besparar de efterlevande mycken möda om man redan innan skrivit ner sina tankar om hur man vill ha det. 

Vilka utgifter ska man ta med i beräkningarna?

För att du ska få en samlad bild av ungefär vilka utgifter som är i samband med en begravning kan du kika på den här listan:

 • Blomsterarrangemang
  Till begravningen kan det vara fint med olika typer av blomsterarrangemang. Det kan till exempel vara kistdekorationer, kransar, sorgebuketter eller handbuketter. Vi har ett nära samarbete med Floristen Magasin 7 som hjälper oss att ta fram de blomsterarrangemang som du vill ha.
 • Mat på minnesstunden
  Efter begravningen är det vanligt att arrangera en minnesstund där ni som sörjande kan mötas. Under minnesstunden er det vanligt att man serverar något att äta och dricka. För att beställa catering har vi ett samarbete med fantastiska Fredag hela veckan som erbjuder skräddarsydd catering.
 • Kista
  Vare sig ni ska ha en jordbegravning eller kremering behöver ni köpa en kista. Vår samarbetspartner Fredahl Rydéns kan guida er bland fina, hållbara kistor och urnor i olika prisklasser.
 • Gravsten
  Gravstenen blir också en utgift att räkna med. Genom Petterssons Stenhuggeri erbjuder vi lösningar efter dina önskemål.
 • Programkort
  Programkort används under begravningsceremonin, både som ett minne av den avlidna och för att veta vad som ska hända under ceremonin. 
 • Bouppteckningen
  När man beslutat om hur allt ska gå till känns det ofta lite lättare att gå vidare. Men hur ordnar man med allt det juridiska? Alla dokument, bouppteckningar och testamenten och försäljningen av den bortgångnes hus eller lägenhet? Tänk på att bouppteckningen måste upprättas inom 3 månader efter dödsfallet. Med vår samarbetspartner Juristgruppen Väst kan du känna dig trygg i att allt går rätt till.

Vi tar hand om det praktiska – och ger dig tid att sörja

På vårt första möte tar vi dig i hand och släpper inte taget förrän begravningen är avslutad och du känner dig klar. Du möter dessutom samma person hela tiden – det är viktigt. Har man fullt upp med den egna sorgen känns det skönt att slippa möta nya människor och behöva förklara samma saker på nytt. 

Hos oss på Västkustens Begravningsbyrå håller vi dig informerad om kostnader och tar hand om allt det svåra och praktiska – så du kan ta hand om ditt sorgearbete. 

 

FAQ

Hur kan jag veta vilken slags begravning den bortgångne ville ha?

Den bortgångne kan ha kontaktat Västkustens Begravningsbyrå för att upprätta ett Min Sista Önskan-dokument där du kan läsa om önskemål inför begravningen vad gäller begravningsceremoni, kista, gravsten, klädsel och mottagning efteråt.

 

Hur mycket kostar en begravning?

När vi träffas första gången hos Västkustens Begravningsbyrå kan vi prata igenom olika alternativ samt dina förutsättningar och den bortgångnes önskningar för att vi därefter ska kunna bestämma tillsammans hur begravningen ska gå till och vad den kommer att kosta.

 

Hur ordnar jag med alla juridiska dokument efter begravningen?

På Västkustens Begravningsbyrå har vi ett nära samarbete med Juristgruppen Väst som hjälper dig med alla juridiska dokument du behöver ordna med, som till exempel bouppteckning, arvskifte och testamente.