När du precis fått en inbjudan eller bestämt dig för att delta i en begravning hinner många känslor passera revy. Först kommer förstås sorgen kring förlusten av en anhörig eller närstående vän. Men snart dyker även praktiska frågor upp. Det är många saker att tänka på och just klädsel är kanske den mest konkreta: Vad ska man ha på sig? Vad passar sig – och vad passar sig inte?  På Västkustens Begravningsbyrå har vi stor erfarenhet och delar gärna med oss av vad som är brukligt, rent traditionellt men vi förmedlar även specifika önskemål från de närstående eller den avlidne kring hur de önskar att ceremonin ska gå till och vilken känsla man vill förmedla. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss om du har funderingar kring klädsel.

Alla känner olika inför en begravning

En del har hunnit vara med om många begravningar, speciellt om man har åldern inne och det börjar glesna i leden bland ens vänner och bekanta. Då kanske begravningskläderna hänger klara i garderoben, för jämnan. För andra är det en helt ny upplevelse och man har ingen aning om vad som passar sig eller hur man ska tänka. Den avlidnes religionstillhörighet eller livssyn kan också spela roll. Ibland anges förslag till lämplig klädsel i dödsannonsen men så är inte alltid fallet. ”Valfri klädsel” låter förvisso bra men samtidigt behöver man ofta handfasta råd som begravningsgäst. Ska man vara traditionell och hålla sig till mörka kläder eller vågar man knalla in i kyrkan i vilka kläder som helst? Hur gör alla andra?

Det här med jeans, till exempel. Duger de till begravning? Om jeansen är hela, rena och snygga är de säkert helt okej. Många typer av svarta eller marinblå jeans fungerar fint som ’finbyxor’. Men slitna blåjeans med stora hål på knäna är kanske inte att rekommendera. Traditionellt brukar männen ha mörk kostym och kanske en vit slips, men bara om man är närmast anhörig. För kvinnor är det lite lättare att välja vad man ska ha på sig. Man kan komma i byxor och jacka eller välja klänning och kjol.

Valfri klädsel vid begravning – Är det verkligen okej?

Måste allt vara mörkt och dystert?

Traditionen bjuder oftast svarta kläder eller åtminstone mörka, diskreta färgtoner. Fast tiderna förändras. Ibland gör de närstående en sak av att göra precis tvärtom. ”Gärna färgglad klädsel”, ”Undvik mörka kläder” eller ”Kom i rosa!” kan det stå i dödsannonser numera. Det senare är till exempel relevant om den avlidna gick bort i bröstcancer. För att hedra en Gais-supporter känns kanske grönt bra. Någon kanske vill ta avsked genom att ha ’Pride’-färger och regnbågar under ceremonin och minnesstunden. Kanske man till och med vågar göra det sista avskedet till en glad fest, med ballonger? Man får faktiskt vara lite galen om man känner att det passar i sammanhanget. Eller vara traditionell – om det känns mer rätt.

Ibland har den avlidne skrivit ner sina egna tankar om hur hen vill att ceremonin ska gå till och då visar man förstås sin respekt genom att följa dessa önskemål, som då brukar anges i dödsannonsen. Hos oss på Västkustens Begravningsbyrå kan man ange hur man vill ha det på ens egen begravning genom ett dokument vi kallar ”Min Sista Önskan”. Det kanske är något att tänka på, för att underlätta för dina närmaste i framtiden? Det är enkelt att fylla i och vi kan även skicka det hem till dig, utan kostnad.

Det finns inga regler

Det finns alltså inga skrivna regler, men när man tar avsked av någon för sista gången vill man nog främst hedra den avlidne. Ofta vet man vad denne skulle ha tyckt och tänkt om klädseln, men begravningen är trots allt också till för de efterlevande. Man vill ge dem styrka och stöd för att de kunna gå vidare i sin sorg och göra avslutet så ljust och fint som möjligt, för alla närvarande – inklusive dig själv. 

Glöm inte att vi finns till hands och kan rådgiva dig. Ofta har vi hunnit få en god uppfattning om vad de anhöriga tycker och föredrar. Vi ger dig tips för att du ska kunna ta ett sista avsked på ett fint och värdigt sätt som passar både din bortgångne vän och den sörjande familjen. 

 

 

 

 

FAQ

Min faster gav mig en blommig klänning och det skulle kännas fint att bära den på hennes begravning. Är det lämplig valfri klädsel?

Om inget annat anges i dödsannonsen så kan du bära vilka kläder du vill. Det är det som menas med "valfri klädsel" på en begravning. Känner du att en viss typ av kläder skulle ha hedrat och gjort den avlidne glad är det fritt fram att ta på dig vad du vill. Begravningen är till för den som gått bort men även för de efterlevande och där räknas även du in. Känner du dig osäker kan du förstås alltid fråga de andra anhöriga eller oss på Västkustens Begravningsbyrå.

Vad menas med valfri klädsel på begravning?

Om inget annat anges i dödsannonsen så kan du bära vilka kläder du vill. Det är det som menas med "valfri klädsel" på en begravning. Känner du att en viss typ av kläder skulle ha hedrat och gjort den avlidne glad står det dig fritt att ta på dig vad du vill. Begravningen är till för den som gått bort men även för de efterlevande och där räknas även du in. Känner du dig osäker kan du förstås alltid fråga de andra anhöriga eller oss på Västkustens Begravningsbyrå.

Hur ser jag till att klädkoden blir valfri på min begravning?

Hos oss på Västkustens Begravningsbyrå kan du fylla i ett dokument som heter "Min Sista Önskan" där du beskriver precis hur du vill att din egen begravning ska gå till. Vill du ha "valfri klädsel på din egen begravning anger du detta. Du kan även beskriva mer i detalj om du vill att dina begravningsgäster ska vara klädda i en särskild färg eller efter ett visst tema. Hör av dig till oss – vi skickar gärna ett dokument hem till dig.